Wednesday, June 22, 2011

WANITA..kamu JUAL MAHAL atau SOMBONG???

...Ya Allah..lindungilah kami di bawah payung rahmat-MU..aminn..





"Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh."

...Bismillah...ok...tengok tajuk entri di atas...ahaaaa...kali ni QA nak bawak adik-adik...kakak-kakak..saudari-saudari...mengenali apa itu JUAL MAHAl...dan apa itu SOMBONG...kita semua tahu tingginya martabat kaum wanita...ini dibuktikan melalui hadis-hadis Rasulullah s.a.w...antaranya:

"Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya,
darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan
Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya."

"Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam
rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah
mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan
darinya 1,000 kejahatan."


..terdapat beberapa lagi hadis...jadi..nampakkan macam mane Allah letak taraf wanita disisi-NYA???..tapi...kenapa kita perlu sia-siakan anugerah dari-NYA...ok..back to the topic..fitrah manusia...setiap manusia bergelar lelaki...pasangannya adalah WANITA...tak dapat dinafikan lagi..tapi mungkin itulah fitrahnya manusia yang sering melakukan kesilapan dengan memilih yang SAMA SPESIES...ok..yang tu tolak tepi..

...mencari isteri biarlah isteri yang bakal menjadi WANITA SYURGA...mencari suami biarlah suami yang bakal PEMIMPINMU di syurga...jadi...takkan tak teringin nak jadi WANITA SYURGA???..besar nikmatnya...tapi BUKAN MUDAH...bahkan BUKAN SUSAH...segalanya bermula dengan JALAN yang dipilih saudarisaudari semua...

..wanita perlu JUAL MAHAL..tetapi BUKAN SOMBONG...Allah sendiri tidak suka dengan sifat SOMBONG.."Aku akan memalingkan orang - orang yang menyombongkan dirinya dimuka bumi tanpa alasan yang benar, dari tanda - tanda kekuasaan- KU" (Al-Araf:146)....tapi...sekarang QA rase ramai gadis-gadis yang bersikap SOMBONG..bukan JUAL MAHAl...

kenapa wanita perlu JUAL MAHAL??? ..."Jual mahal itu perlu supaya kita tahu setakat mana kesungguhan PEMBELI"...jadi..perlunya wanita jual mahal supaya wanita itu tahu KESUNGGUHAN si lelaki...kire macam burung merpati lah...tengok dari jauh nampak jinak...bila dekat...terbang begitu saja...contoh JUAL MAHAL???macam nilah ye...bila seorang lelaki ingin memulakan perkenalan....jangan terus main SEBAT...pantang tengok dahi licin...muke macam AARON AZIZ sekali pun...hensem macam AWAL ASHA'ARI sekalipun...janganlah terus sebat...karang aaron entah kemane...awal pon entah kemane...sudahnye..TERNGANGA...perlunya sekarang ini...SELIDIK..."buat ape selidik..kawan je pon..bukan nk buat kekasih"...haaa...dari KAWAN tu lah yang akan menjadi LAWAN..tak salah kalau kita tahu latar belakang seorang kawan...untuk jadi GOOD MUSLIM..perlulah dititik baratkan siapa teman-teman kita...sebab..PENGARUH dari kawan lagi hebat...so,perlulah memilih kawan yang baik....

...bukan setakat selidik...kenal siapa keluarga dia..ambil tahu kisah dolu-dolu dia..memanglah let bygone be bygone..tapi...ambil sebagai langkah BERJAGA-JAGA...kalau si lelaki tu cakap macamni.."hekeleh...konon jual mahal..sibuk nak tahu semua-semua pehal...macamlah cantik sangat nak jual mahal.."...hmmm...biarkan je...biar TAK CANTIK depan lelaki macamtu...asal CANTIK buat suami kamu...^_^"...kalau lelaki tu betul-betul ikhlas dengan kamu...dia akan SABAR menanti...main TARIK TALI pon die tak kesah punye...i likeeeeee...

...then kalau dah kapel mapel tuh...hmmm..."takkan nak jual mahal dengan BF sendiri???"...ehhh..perlu ye cik adik...sebab UJIAN untuk dia menakluki hati kamu belum selesai...kalau dah kapel tu tak payah la rajin sangat nak keluar same-same...nanti ada yang KETIGA...nak DATING jugak??? boleh-boleh...ajak dating dengan keluarga sekali dekat rumah...ROMANTIK SANGAT kalau macamtu...kalau dia cakap macamni..."alohhh..takde pvcy la bebeh dating ngn family u"....hooo..nampaknye WAJIB ditinggalkan si dia...sebab dia hanya nak KAMU..bukan keluarga kamu...ada paham????...

..lepastuh..takpayah la nak biarkan tangan si dia dok genggam je tangan kamu FULL TIME...dosa-dosa..bukan MUHRIM..."kalau pegang tangan camni akan menguatkan kasih sayang"...fakta mane dapat ni???..haaaa..takmau yekkk...sedangkan TANGAN AYAH yang membesarkan kita pun jarang kita genggami..cuba genggam tangan ayah...lihat...dulu tangan ayah yang selalu genggam penuh tangan kita..sekarang tidak lagi...PUTERIMU SUDAH DEWASA AYAH...

...jual mahal jugak harus dilihat dari segi pemakaian anda ye saudarisaudari...kononnye anda dah berjaya jual mahal dengan sikap anda..tapi anda tak nampak yang anda still MURAH lagi pada pandangan lelaki...pemakaian haruslah berpandukan ISLAM DRESS CODE...pakai yang LONGGAR-LONGGAR...TEBAL-TEBAL...LABUH-LABUH...biarlah tak nampak SHAPE body sekalipun...bukan sampai ketua shape tu kekal...kenapa kene macamtuh???..sebab PANDANGAN MATA LELAKI ni lain ye...fitrah la bagi lelaki...TERTARIK DENGAN WANITA...

ok...JUAL MAHAL stop disitu...lets cerita pasal SOMBONG...nampak dah JUAL MAHAL patutnya macam mane???...ok..SOMBONG ni macam mane???...

..."heyyy...saya tak suka jawab soalan bodoh"...ahaaa...ni sombong yang pertama...tak eloklah macamni cik akak...kalau nak memberi alasan..perlulah yang positif...dan tidak akan membuatkan orang lain ambil hati...kalu betul tidak senang dengan pertanyaan orang...jawablah dengan sopan..kan wanita dilabel sebagai SOPAN...paling kurang jawablah macamni..."maaf..soalan tu saya tak dapat jawab..maaf.."..ulang perkataan MAAF biarpun bukan salah kita...kan molek gitu...orang pandang pun cun je...

..."hey...ape pandang-pandang"..ni pon selalu terjadik kan???...kita selalu salah tafsir bila seorang lelaki pandang wanita...yang kita fikir...lelaki tu mesti nak ngorat...lelaki tu mesti gatal...bila lelaki pandang-pandang kita sampai tertoleh tu...mesti ade sebab punye...cuba tengok PEMAKAIAN kita...haaa...kannnn...sebab tulah sampai tertoleh si lelaki bila tengok pakaian SEKSI si wanita...jadi...salah lelaki ke???..haaa..kalau pulak pakaian dah elok jek ikot ISLAM DRESS CODE...mesti ade silap tang lain kot...tudung pakai terbalik ke...baju koyak ke..mane tau kan...seeloknya...jangan lah main SEMBOR je..

...ok...tulah serba sedikit yang boleh diceritakan...jadi wanita-wanita...jadilah yang MAHAL..yang susah untuk DIMILIKI..yang bukan SENANG DIDAPATI...jangan pulak jadi mahal sampaikan nak kahwin pun MAHAL...sesak kepale otak bakal suami tu nanti...jadilah yang susah dimiliki...tapi jangan sampai dilabel SOMBONG...kerana...ISTERI ADALAH SURI BUAT SUAMI...capailah...gapailah title WANITA SYURGA...

...sebaik-baik perhiasan di dunia adalah dan hanyalah WANITA SOLEHAH...."selami jiwa...selami akal...selami lautan dalam"..hehehe...


rujukan QA:
146 )


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...