Saturday, June 15, 2013

Yokoso Japan! tips untuk melancong





Bismillah...terajin sangat QA buat entri kan??ehehehe...sebenarnya atas permintaan sahabat yg muncul kat shoutbox QA yg kt tepi nunnnnnn...

adzianie: salam..nak tye..awk masih di jepun?kite nk g tokyo july nnti..tpi tkut sgt sesat..coz xtau transport die cne kt sana..ade tips2 x yg leh bantu kite..huhu...TQ awk..



ukkeh..begitulah request cik adzianie kite ni...jadik QA buat entri ni sekadar yg QA tahulah sepanjang QA duduk kat Tokyo tu...QA taklah berape rajin merayap...tapi QA rajin berjalan je..ekekeke...buat research kt tempat org kan...so cik Adzianie moga bermanfaat buat awk..inshaAllah..dan moga bermanfaat jugak buat yg teringin nak jejak bumi sakura atau dah ade buat perancangan nk mai kt Tokyo.peace!!

PENGANGKUTAN!!!
Di Tokyo ada 3 public transport; Teksi,Bas dan Keretapi. Teksi di Jepun boleh guna kad kredit,haaaaa, maksudnya, teksi di Jepun sangat mahal melainkan kita nak naik 4 orang,so boleh la share sikit sorang. Bas di Tokyo lebih mahal dari naik keretapi,jadi disarankan korang naik keretapi+subway.
Pergerakan di Tokyo sangat mudah, boleh guna Tokyo Metro Line,samada nak bayar cara biasa atau nak guna 1 day tix,terpulang.

MAKANAN!!
kalau boleh bawak makanan dri Msia..macam makanan dalam tin, makanan ready to eat, roti ke, tuna dlm tin, biskut.....bg pelancong, byk guna tenaga, so, memang kene ready mkanan la...makanan dari Msia jauh lebih murah dari Jepun(hakikat yang pahit ditelan..ekekeke)..huhu..kat Jepun, ada restoran makanan halal, tp agak jauh la..kalau nak pegi jugak..takdehal..pegi dalam keadaan lapar...balik dlm keadaan lapar..faham-faham jelah kalau dah menapak..tenaga abis kat situ jekkk....kene plan masa la..kalau nak tau... untuk sorang makan lebih kurang RM40 sekali mkn..haaaa...tersedak tak dengar??ala2 makan kat hotel.. restoran halal kt Jepun kebanyakannya restoran India ke, Arab ke..Pakistan ke..cenggitu lah..nak carik yang Malay agak susah..mungkin ade kat shibuya,hokkaido..so, bagi yang lidah memang melayu cadangan terbaik kalau  bawak bekal makanan yg dimasak sdri..tu pun kalau korg menginap kt homestay yg boleh masak2...atau menginap kt rumah rakan taulan atau sedara mara...kalau dok hotel tu, alamat makanan beli je la..tp igt, mknn kt Jepun mmg sgt2 mahal..so,no wonder yg dtg jepun..still carik ayam KFC..klu mcd tu tak digalakkan..ehehehe~penah je jepun ni tutup cawangan mcd sebab nak jage kesihatan rakyat dorang...nak dikatekan mcd kt jepun sales tak hebat mcm Msia..

PAKAIAN!!!
untuk yang memang nak jenjalan sungguh-sungguh..better pakai kasut yang bersesuaian...lebih bagus pakai sport shoes...janganlah nk pakai high heel 4/5 inci...karang tergeliat dah terpaksa batalkan hasrat hati nak pegi tengok tempat menarik..ekeke...lagipun kat Jepun kalau nak naik tren memang kene pantas seket...sebab tren jepun memang punctual mcm rakyatnya jugaklah..so,pakai kasut berseuaian yekkk...pastu sebelum nak datang kenelah tengok skarang ni musim ape kat jepun...kalau macam cik adzianie dtg July kan...so,skarang tgh summer...hot3...suhu bout 20'c to 25'c..lebih kurang gitulah...jangan bawak baju sejuk pulak ekkkk...

AIR MINERAL
tetibe dekat jepun anda sangat perlukan air mineral ketika keluar berjalan-jalan...kenape3???...anda memerlukan 2 botol air mineral...satu untuk ke toilet...dan satu lagi untuk minum!!..hehehe~ sebab toilet jepun ade 2 jenis...1 yg tak provide air langsung melainkan kt sinki..ataupun toilet yg ala-ala kt KLCC n Midvalley...sumpah tak reti pakai..kekekeso,untuk keselamatan anda..bawaklah ekkk..

TREN!!
kat jepun kami panggil subway...bukan yg makanan tu ehhh...tren ni panggil subway..ni link map subway ni link subway ...so,kene study dulu eh...map ni ade je kt station2 kt Tokyo nunnnnn...tapi persediaan awal...sbb ape penting..senang untuk plan nak pi mane...nak jalan mane...kan teratur gituuuuu

MENARIK JEPUN!!
ini sekadar membakarkan lagi semangat untuk melancong kt jepun...tempat yg rugi kalau tak pegi bile dah jejak kaki kat bumi sonata ni...haaaaa...

Mount Fuji
Tsukiji Market (besaq gila ikan tuna depa)

*Di Tsujiki Fish Market.. ikan tuna memang besar kt sini..makan sebulan pon tak habis.... kalau nak masuk market ni ada masa2 tertentu sahaja yg dibenarkan utk pelawat..awal pagi mmg dah kena stand by kat market ni sebab hanya dihadkan seramai 120 orang je dlm sehari..ada 2 sesi.. sesi pertama pada pukul 5.25am-5.50am dan sesi kedua pada pukul 5.50am-6.15am..byk la peraturan bila nak masuk kawasan ni..


1) tidak dibenarkan masuk ke kawasan yg dilarang, mereka dah sediakan lorong utk pelawat..
2) tidak dibenarkan ganggu laluan pekerja2 di market tu.
3) tak boleh bawa beg besar masuk dlm market ni
4) tak boleh masuk dgn high heel atau sandal ke market ni..
5) tidak boleh bawa anak2 kecil atau haiwan peliharaan
6) jangan sentuh apa2 dlm market tu..
peraturan ni untuk diorang nak jage bisnes dorang kuttt...even camera flah pon depa tak bg...takut hilang fresh ikan kot..ehehehe~

Tokyo Tower
*yang ni kene pegi time memalam baru cantik..kalau ade perayaan tambah2 cantik tower ni...sebab tu QA tak penah ngidam nk tgok eifel tower..Tokyo tower pon ade ape..
Sumida river Cruise
*ade duit lebih sikit ape salahnye..
Ginza shopping district
*buat kaki shopping..nilah yg dorang panggil syurga kot...patah riuk kaki QA jalan kt sini..kat sini memang banyak barang dari yang berjenama kepada yang tak berapa nak berjenama..Prada..ZARA sume ade kt sini..
*Rainbow Bridge yang memang ohsemmmm
Tokyo Sky Tree
Tokyo Disneyland
Masjid Jami' Tokyo
Masjid Kobe
*Masjid yang pertama ade kat Jepun..dibina tahun 1928 kalau tak silap..yang uniknya masjid kobe ni ialah masjid ni tahan mase bom atom jatuh kat jepun..mase perang dunia kedua dulu tu..

ukkeh...dah terbuntang mate dek tak sabar nak sampai jepun eh??? QA nak smbung sikit lagi pasal tips bile dtg Jepun..

ADAPTER

Jangan lupe eh bawak international adapter..sbb kepala suis kt Jepun tak sama mcm kt Msia...korg mesti tau kan..

SOLAT (jgn tinggal!!)
kalau pegi jalan, korang spare la stokin ke stongan ke..sejadah kecik ke..sbb susah jugak nk cari surau, jadiknye, korg boleh solat kt mana2 tempat yg bersih dan kurang laluan org..takpayah bawak telekung pun takpe..sebab masyarakat jepun ni bukan boleh bende pelik sikit...suke bertanya...kalau tanye japanese karang..ternganga terus..ehehehe~yang penting pakai baju bersesuaian untuk senang nak solat yekkk~

QA dan kawan2 penah je solat dalam fitting room..tu dah jdik kebiasaan buat muslim kat Jepun.. ^__^"

PEROKOK(tak suke!!)
kalau perokok, kt sana ada tempat khas utk org yg merokok,takleh sesuka hati merokok di merata2 tempat..


ADAB!!!
Tempat orang wajiblah kita hormati..macam jugak bile orang datang tempat kite..mesti kite nak dihormati..kalau naik train atau naik bas, jgn la sesuka hati buat bising dlm train atau bas tau.. org Jepun ni sgt menjaga ketenteraman awam..diorg tak suka bising2..padan la kalau QA nek train je diorg selalu samaada layan fb dlm hp atau tido atau dgr lagu pki earphone..dan lg satu, pastikan korg silentkan henpon mahal awoppp..takdek nya dgr bunyi ringtone ke..pastu kalau jawab telefon, takyah la jwb kuat2 biar satu gerabak dengar..nanti kene usha pelik jangan carik QA ekkk....diorg kalau jwb phone, cam bisik2 cmtu..mmg sgt bersopan...

Jangan buang sampah merata2 tempat..pulak tu sampah pun kene asingkan ikut kategorinya.. kalau botol, botol, kalau kaca, kaca..kalau kertas, kertas la.. kita kt sini baru praktis sikit2 kan?

NO MONEY NO TALK
 Pastikan korg bawak duit seguni..hehe...paling banyak spend utk transport dan makanan...souvenior kat sini mmg mahal..fridge magnet paling murah pun dlm 350++ yen..kira 400yen la..anggaran agak2 dlm RM12 seketui...so,macam biaselah..bawak jelah balik bende paling common orang buat souvenir..ape bende??? keychainlahhhhhh...ape lagi..hehehehe~

ukkeh..tulah lebih kurang yang perlu tahu sebelum nak melancong...kene kenal dulu tempat dan adat serta adab masyarakat kt situ...macam QA mula-mula nk survive dulu...meraung semua siap dah..sekarang alhamdulillah..Tokyo macam dah boleh ngam dengan diri ni..heeee...moga Allah permudahkan urusan kite semua..inshaAllah..
*lastly Tugu Hachiko

p/s: kalau siapa dah tengok hachiko a dog's story..
hachiko tunggu tuan die yg dah meninggal lebih kurang 9-10 tahun..try tgok..
anjing pon tau setia ye dakkkk...





5 comments:

  1. Awk!! Thanks!!!sgt bguna.. Awk xda num fon ke kt sna?leh bg kt kta?tkt ilang arah,leh tnye awk.huhu..

    ReplyDelete
  2. same2...sy next week dah kene pi UK..ade thesis..maaf tak dpt nak bantu.. :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  4. Salam, kami adalah pelajar Malaysia yang menetap di Jepun. Kami menawarkan perkhidmatan Tour Guide, Penginapan Guest House dan juga Pakej Budget dengan harga yg murah. Misi kami adalah untuk membantu rakyat Malaysia melancong ke Jepun sambil dapat mempelajari budaya masyarakat Jepun.

    Sila hubungi melalui :
    Website : http://www.melancongkejepun.com/
    Facebook : Melancong Ke Jepun
    Phone : +818088695448 (Adib, Tokyo)
    Email : melancongkejepun@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...